0

А нтиваксъри си правят корона партита, за да се заразят с вируса. За опасната тенденция алармират чужди медии.

Уговорките се правят в тайни групи, пише „Дойче веле“. Най-често се използва приложението Телеграм. Именно там търси 32-годишният Мартин, който живее в Хамбург. Той има дете, обича да посещава барове и клубове и прекарва много от времето си навън. Но когато в края на лятото Хамбург въвежда правилото 2G – само за ваксинирани и преболедували, Мартин започва да обмисля какви са вариантите му. Не иска да си купува фалшив сертификат и затова решава, че единствената му опция е да се зарази умишлено, разказва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Така българинът намира група в приложението Телеграм, в която хора като него търсят болен от коронавирус, за да осъществят близък контакт. Някои дори са готови да си платят.

Участници

Един от участниците стоял в автомобил със заразен в продължение на час, но след това тестът му бил отрицателен. Друга пък споделя, че се заразила, използвайки клечка за уши, с която взела проба от инфектиран и след това си я пъхнала в носа. Мартин също прави няколко опита да осъществи контакт със заразени. Дори се уговаря с положителен за коронавирус, с когото да пият от една и съща чаша, но се разколебава и отменя срещата. Седмица по-късно той и приятелката му се събират с приятелско семейство, което е болно. Момичето се заразява, а Мартин не. Той взима носната й кърпичка и бърше носа си с нея. Накрая резултатът му е положителен. Подобни случаи има от целия свят, а миналата седмица опасната мода взе и жертва. Чешката певица Хана Хорка, която се заразила умишлено с вируса и починала от задушаване при пристъп на кашлица.

Измама

У нас също се зараждат подобни опасни тенденции. В социалните мрежи има редица групи, в които членуват хора, вярващи, че коронавирусът е една голяма конспирация. Те смятат, че става въпрос за глобална измама. В една от тези групи членове призовават да се организират „тайни комитети“, да се търсят съмишленици и заедно да нахлуват в COVID отделенията на болниците, за да покажат на хората истината. Както „Телеграф“ писа, антиваксърите използват собствен жаргон и кодови думи, за да не бъдат хванати от алгоритмите на Фейсбук. Изписват ковид с нула, вместо с „о“, а експертите, които говорят за вируса и ползите от ваксинацията, определят като „ковидиоти“.

Българи се лекуват с белина

Междувременно друга опасна тенденция, която набира последователи в социалните мрежи, е лечение с белина. Над 10 000 вече са българите, които вярват, че хлорният диоксид, разпространяван онлайн като CDS или MMS, е чудна тайна за здраве, съобщи bTV. Хлорният диоксид на практика е дезинфектант, който е много сходен с белината. Хората, които вярват в неговата сила, го използват за всичко – от пърхот и кожни заболявания, през коронавирус, до рак. Разреден по формула според заболяването, той се пие профилактично, маже се върху кожата и дори се впръсква в интимните части на тялото. Хлорният диоксид е напълно легално вещество, използва се като дезинфектант и може да се купи от всеки. За да нямат проблем с властите, продавачите не го рекламират като лекарство, но упътват потребителите към групите в социалните мрежи.