0

И рландските власти определиха минимални цени на алкохола. Новите правила се прилагат за продуктите в магазините за алкохол, магазините за бързооборотни стоки и супермаркетите. Стандартна бутилка вино вече не може да се продава за по-малко от 7,40 евро, а кенче бира - за по-малко от 1,70 евро. Спиртните напитки с 40% алкохолно съдържание трябва да струват най-малко 20,70 евро, а бутилка уиски от 700 мл - 22 евро.
Мярката е въведена, за да се предотврати пиянството. „Мярката е създадена, за да намали сериозната заболеваемост и смъртни случаи от употребата на алкохол и да снижи натиска върху здравните ни услуги от свързани с алкохола състояния“, казва здравният министър Стивън Донъли. Законът не важи за барове, клубове и ресторанти.

Ирландия постоянно се нарежда в челната десетка на различните държави по отношение на консумацията на алкохол и е сред петте държави с най-скъп алкохол през 2020 г.


Някои търговци на дребно се опасяват, че ако подобни мерки не бъдат въведени в Северна Ирландия, може да се стигне до рязко увеличаване на трансграничните купувачи, които търсят по-евтин алкохол, отбелязва Би Би Си.