В Италия днес се очакват протестни прояви срещу влизането в сила на "зеления пропуск" за всички служители, предаде АФП.

В Италия днес се очакват протестни прояви срещу влизането в сила на "зеления пропуск" за всички служители, предаде АФП.

Мярката засяга 23 милиона служители както в частния, така и в публичния сектор, отбелязва ДПА.

С показването на здравния сертификат служителите ще доказват, че са ваксинирани срещу ковид, че са преболедували коронавируса или че имат отрицателен тест за ковид, който се налага сами да си плащат. Ако не покажат пропуска, служителите рискуват работодателят да отбележи, че не са се явили на работа и да ги лиши от заплата.

На над 85 процента от италианците на възраст над 12 години е поставена поне една доза от ваксина срещу ковид, но около три милиона неваксинирани служители рискуват да не бъдат допуснати до работното си място, ако не разполага със "зеления пропуск".

Властите уверяват, че на киносалоните, театрите и концертните зали ще бъде разрешено да работят при капацитет от сто процента, ако посетителите имат "зелен пропуск". Компаниите, които не вземат мерки да гарантират, че служителите им разполагат с пропуска, се излагат на риск от глоби, които могат да достигнат до хиляда евро.

Хиляди хора излязоха в събота на демонстрации в Рим, които бързо прераснаха в безредици, припомня Франс прес. Полицията в италианската столица арестува 12 души във връзка с безредиците.

Очаква се и днес в Рим да има протестна демонстрация. В Триест служителите на пристанището заплашиха, че ще блокират работата му в знак на протест срещу "зеления пропуск".

Ивано Русо, генерален директор на италианския синдикат на служителите в сферата на транспорта и логистиката, заяви пред Франс прес, че общо 900 хиляди шофьори на камиони, куриери и служители в складове (между 25 и 30 процента от общия брой на тези служители) нямат "зелен пропуск".

Италианското правителство е решено да не допусне повторение на насилието от уикенда, което бе приписано на крайнодясната формация "Форца нуова", която според експерти е внедрила свои представители сред демонстрантите.

Италианският премиер Марио Драги заяви, че "зеленият пропуск" ще направи възможно избягването на нова карантина в Италия.