0

П рисъствието на Владимир Путин на власт в Русия е от полза за Украйна, смята съветникът на ръководителя на президентската канцелария на Украйна Олексий Арестович.

"Най-добрият вариант за нас би бил Путин да живее още известно време, а Русия просто да бъде довършена със санкции", споделя разкритията си Арестович.

Според него идването на власт в Русия на човек като Алексей Навални би имало отрицателно въздействие върху Украйна. Арестович е на мнение, че новото "либерално" ръководство на Русия ще успее да постигне споразумение със Запада, към което се стремят западните лидери. В този случай санкциите ще бъдат отменени.

Представителите на западните страни ще приветстват промените в политическия живот на Русия: свободни избори, парламентаризъм и демокрация. За Украйна обаче ще бъде по-трудно да се конкурира с либерална Русия, смята Арестович. "Защото отново ще има високотехнологични оръжия, отново експанзия - икономическа и културна", прогнозира той.

В същото време, след като вчера бе заловен т.нар. „кум на Путин“ Виктор Медведчук, президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи на Москва размяна на задържания от властите в Киев украински депутат и бизнесмен Виктор Медведчук, близък на Владимир Путин, срущу пленените в Русия украинци.

"Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия", заяви Зеленски във видеообръщение в "Телеграм".

Украинските власти съобщиха снощи за ареста на 67-годишния Медведчук, който избяга от домашен арест малко след началото на руското нахлуване в Украйна и се укриваше до вчера.

"Специална операция бе проведена, благодарение на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Отлична работа!", заяви Зеленски в "Телеграм" и придружи съобщението си със снимка на Медведчук, окован с белезници и облечен с украинска военна униформа.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън за първи път използва думата „геноцид" във връзка със войната в Украйна. „Нарекох го геноцид, защото става все по-ясно, че Путин просто се опитва да заличи идеята, че са украинци", каза Байдън по време на посещение в американския щат Айова.

„Доказателствата са все повече. Изглежда различно от миналата седмица. Налице са буквално все повече и повече доказателства за ужасните неща, които руснаците са извършили в Украйна", каза американският президент, цитиран от Би Би Си. В крайна сметка юристите на международно ниво ще трябва да решат дали става дума за геноцид или не, но според него това е доста сходно, продължи Байдън.