0

О т началото на пандемията 10-те най-богати хора в света са удвоили общото си богатство - от 700 млрд. долара на 1,5 трилиона долара. Това сочи докладът на Oxfam "Неравенството убива".

От март 2020 г. насам богатството на 10-те най-богати хора се е увеличавало с 1,3 милиарда евро на ден. В същото време, отбелязва Oxfam, доходите на 99% от хората са намалели и повече от 160 милиона души са паднали под прага на бедността.

Организацията смята, че милиардерите са се възползвали от повишаването на цените на акциите на фона на вливането на трилиони долари на фондовите пазари от правителствата по света в опит да спасят икономиката.

Oxfam призовава за въвеждане на данък върху свръхбогатите, а събраните средства да се изразходват за здравеопазване и социална защита.

"Ако тези десет души загубят 99,999% от богатството си утре, те пак ще бъдат по-богати от 99% от всички хора на тази планета. Сега те притежават шест пъти по-голямо богатство от най-бедните 3,1 милиарда души", казва изпълнителният директор на Oxfam International Габриела Бюхер.

Неравенството причинява смъртта на най-малко 21 000 души всеки ден поради липса на достъп до здравни грижи, насилие, основано на пола, глад и изменение на климата, казва Oxfam.

Организацията прогнозира, че до 2030 г. 3,3 милиарда души ще живеят с по-малко от 5,5 долара на ден.

„Оксфам“ обикновено публикува доклад за глобалното неравенство в началото на Световните икономически форум в Давос.

Събитието обикновени събира хиляди корпоративни и политически лидери, знаменитости, активисти, икономисти и журналисти в швейцарския ски курорт.

Но за втора поредна година срещата, насрочена за тази седмица, ще бъде онлайн.