0

Р уски професор по политически науки предупреди, че войната в Украйна може просто да бъде „репетиция“ за по-голям конфликт, позволявайки на руските военни да изпитат огневата си мощ и да я сравнят с натовските оръжия.

В ефир на канала „Россия 1“, Алексей Фененко от Московския държавен университет и научен сътрудник в Института за международни изследвания по сигурността, заяви: „Мисля, че войната в Украйна е репетиция за евентуален по-голям конфликт в бъдеще. Тестваме нашите оръжия срещу тези на НАТО, ще разберем колко по-силни са нашите“, заяви професорът. „Това може да бъде добър опит за бъдещи конфликти“, добави той, преди водещата на токшоуто Олга Скабеева да се намеси: „Това е страшен експеримент.“

По време на войната в Украйна, Русия е използвала за първи път 13 оръжия, като повечето от тях с танкове и тежка артилерия. Москва също така пусна за първи път хиперзвуковата ракета „Кинжал“, която поразява цел на разстояние над 2000 км. Много експерти смятат, че оръжието не може да бъде прихванато от системите за противовъздушна отбрана, заради изключителната си маневреност. Ракетите могат да променят височината и посоката си при екстремно висока скорост.

Русия направи и успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Сармат", която НАТО нарича „Сатана II”. Руските телевизии вече няколко пъти заплашиха „неприятелски“ държави, със „Сармат“, за който се смята, че може да унищожи цяла държава и да прелети 18 000 километра, което би заплашило и Съединените щати.