0

Н ационалният архив на САЩ публикува нова порция класифицирани досега материали за разследването на убийството на 35-ия президент на страната Джон Ф. Кенеди. Новият архив се състои от около 1 500 файла.

Според АП няма данни записите да съдържат нови разкрития, които да променят коренно разбирането за събитията около убийството на Джей Еф Кей в Далас, извършено от стрелеца Лий Харви Осуалд.

Сред разсекретените документи има телеграми, бележки и доклади от разследвания, изготвени от ЦРУ, ФБР, Държавния департамент и Пентагона.

В документите се казва, че Лий Харви Осуалд е кандидатствал за визи в съветското и кубинското посолство в Мексико преди убийството на Кенеди. Докато е в съветското посолство, той общува с офицер от КГБ. След убийството на Кенеди мексиканските власти задържат служителя на кубинското посолство, с когото Осуалд разговаря.

Наред с други неща, в един от документите на ЦРУ се споменава за заговор на американските власти за убийството на тогавашния кубински лидер Фидел Кастро.

Джон Ф. Кенеди, 35-ият президент на САЩ, е убит в Далас на 22 ноември 1963 г. След това Лий Харви Осуалд е арестуван по подозрение за покушението. Два дни по-късно, на 24 ноември, Джак Руби, собственик на нощен клуб в Далас, застрелва Осуалд. Разследването установява, че той е действал сам.