С ъединените щати и Южна Корея ще проведат от 4 до 12 март военни учения "Алианс" вместо отменените командно-щабни учения "Кий ризолв" и полевите маневри "Фоул ийгъл". Това съобщи днес агенция Йонхап, позовавайки се на заявление на Обединения комитет на началник щабовете на Република Корея и Командването на обединените сили на Южна Корея и САЩ.

Съединените щати и Южна Корея ще проведат от 4 до 12 март военни учения "Алианс" вместо отменените командно-щабни учения "Кий ризолв" и полевите маневри "Фоул ийгъл". Това съобщи днес агенция Йонхап, позовавайки се на заявление на Обединения комитет на началник щабовете на Република Корея и Командването на обединените сили на Южна Корея и САЩ.

Ученията "Алианс" са преобразувани от провеждащите се през пролетта "Кий ризолв" и "Фоул ийгъл". Главната им цел е отработване на стратегически, операционни и тактически аспекти на военни операции на Корейския полуостров", се казва в изявлението.

По-рано днес южнокорейското министерство на отбраната и Пентагонът обявиха, че са решили да прекратят съвместните си командно-щабни учения "Кий ризолв" и полевите маневри "Фоул ийгъл" с цел ускоряване на процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров. Решението било взето в телефонен разговор вчера между южнокорейския министър на отбраната Джон Кьон-ду и и. д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан.

Маневрите "Фоул ийгъл", които се организират основно през пролетта, всяка година предизвикват гнева на Северна Корея, която ги смята за генерална репетиция за нахлуване на нейна територия, отбеляза Франс прес.

В миналото в двете учения участваха 200 000 южнокорейски и около 30 000 американски войници.