0

С АЩ предупредиха днес, че Русия може да нападне Украйна "във всеки един момент", повишавайки нивото на тревога точно когато Вашингтон започва нов опит за диалог с Москва, предаде АФП.

"Ние сме на етап, в който Русия може да предприеме атака в Украйна по всяко време", каза днес говорителката на Белия дом Джен Саки, говорейки за "изключително опасна ситуация".

Представителка на Държавния департамент на САЩ предупреди за придвижване на руски войски днес в Беларус - съседна на Украйна държава.

"Фактът, че наблюдаваме тези придвижвания в Беларус, очевидно дава на руснаците нов вариант, ако решат да предприемат по-настъпателни военни действия срещу Украйна", каза тя.

В края на миналата седмица Вашингтон вече обвини Москва, че е изпратила агенти в Украйна за извършване на "диверсионни" операции, за да създаде "предлог" за инвазия.

"Нито един вариант не е изключен" от американска страна за отговор на подобна атака, посочи говорителката Джен Саки, запитана по-специално за изключване на Русия от SWIFT - сигурна верига за международни банкови преводи.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в петък в Женева, за да търси "дипломатически изход" от кризата между Русия и Украйна, съобщи междувременно представителка на Държавния департамент, цитирана от АФП.

"Държавният секретар е на 150 процента ангажиран в търсенето на дипломатически изход и това наистина е нещо, което мотивира" срещата с руския външен министър, каза представителката, пожелала да остане анонимна.

"Това е възможност за САЩ да предадат основните си опасения на Русия и да видят до каква степен е възможно Русия и САЩ да намерят общ език", допълни тя.

Представителката посочи също така, че Лавров се е съгласил за срещата с Блинкън по време на телефонен разговор, но е възможно Русия да не е заинтересована от дипломатическо решение.

"Мисля, че все още е твърде рано да се каже дали руското правителство е искрено заинтересовано от дипломацията, дали е готово да преговаря сериозно и добросъвестно, или ще използва тези дискусии като претекст да твърди, че при дипломатическите контакти не са били взети предвид интересите на Москва", каза тя.