0

О бединеното кралство наложи персонални санкции срещу милиардера и собственик на футболния клуб Челси Роман Абрамович и няколко други руски бизнесмени, близки до Путин. Това беше съобщено на сайта на британското правителство.

Челси ще получи специален лиценз, за да продължи да играе, но Абрамович ще бъде лишен от всякакви печалби, пише британският в. „Сън“.

Миналата седмица той пусна клуба на пазара и обеща да насочи приходите за пострадалите от конфликта в Украйна, като очакванията му бяха да получи за него около 3 млрд. паунда. Но днешният нов кръг от санкции вероятно ще попречи на продажбата.

Министърът на културата Надин Дорис заяви, че феновете на "сините" "очевидно" ще бъдат засегнати, но ги увери, че техните мачове и билети са в безопасност. 

Тя каза: "В момента се очаква да се случи онова, което трябва да се случи: Футболните клубове са културно богатство и са в основата на нашите общности. Ние се ангажираме да ги защитим."

Въпреки това обаче „Сън“ съобщи, че Челси няма да има право да продава билети за домакински и гостуващи мачове, а само притежателите на абонаментни карти ще имат право да присъстват на оставащите мачове от сезона.

Смята се, че „сините“ от Лондон имат около 28 000 притежатели на карти, но „Стамфорд Бридж“ разполага с малко над 40 000 седящи места.
Челси също получи забрана и за трансфери и няма да може да купува нови играчи.

Състоянието на Абрамович е оценено около 9,4 млрд. Паунда, като той притежава многомилионно имение в Кенсингтън.

Руският олигарх купи Челси през 2003 г., но от известно време не е посещавал мач на "Стамфорд Бридж".

Някогашният бизнес партньор на Абрамович - Олег Дерипаска - енергиен магнат на стойност 2 млрд. паунда - също беше санкциониран днес.

По повод санкциите премиерът Борис Джонсън заяви: "Не може да има убежище за онези, които подкрепиха жестокото нападение на Путин срещу Украйна. Днешните санкции са последната стъпка в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които дават възможност за убийството на цивилни, разрушаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници."

Освен Абрамович, санкциите обхващат ръководителя на "Роснефт" Игор Сечин, милиардера Олег Дерипаска, председателя на "Газпром" Алексей Милер, президента на "Транснефт" Николай Токарев, ръководителя на ВТБ Андрей Костин и председателя на борда на директорите на банка "Россия" Дмитрий Лебедев. 

Ето и всички санкции, които бяха наложени на Челси:

Съгласно лиценза, Челси може да плаща на своите играчи и персонал и да покрива заплатите на футболистите под наем. Клубът ще продължи да получава финанси от телевизионно излъчване, но за момента ще бъдат замразени и няма да могат да се ползват. 

Челси не трябва да харчи повече от 500 хиляди паунда за организацията на конкретен двубой.  "Сините" от Западен Лондон имат забрана да надвишават сумата от 20 хиляди паунда за гостуванията си, което повдига сериозни логистични въпроси за предстоящия мач от Шампионска лига срещу Лил. 

Освен това, Челси не може да сключва нови договори, което означава, че е абсолютно извън сделките за летния трансферен пазар, а преговорите за удължаването на договорите на Сесар Аспиликуета, Антонио Рюдигер и Андреас Кристенсен стават невъзможни. 

Клубът не може да продава сам никакви стоки, но търговците на дребно могат да продължат да го правят, като е забранено да изпращат процент от печалбата на Челси. Всяка реновация и работа по стадиона на Челси е забранена.