0

Н овите западни санкции срещу Москва ще бъдат премахнати, ако Русия спре спецоперацията в Украйна. Това заяви в четвъртък в интервю за ТАСС заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

„Санкциите ще спрат, ако Русия прекрати тази война и помогне за възстановяването на Украйна, възстанови мира и признае суверенитета и териториалната цялост на тази страна, както и нейното право на съществуване“, каза Нюланд. Според нея Русия „отрича самото право на Украйна да съществува“.

Нюланд не пожела да отговори дали САЩ изобщо ще признаят червените линии на Русия, като една от тях е Украйна да не бъде приемана в НАТО. „Бяхме готови да говорим за по-голямата част от въпросите, които Русия е поставила на масата за преговори по сигурността в Европа, за всичко – предотвратяване на военни конфликти, намаляване на броя на нашите военни... Ние дори заявихме, че никога не сме имали намерение да разполагаме оръжия в Украйна. Но ние не можем да забраним на Украйна да влиза в НАТО или каквито и да е съюзи“, каза Нюланд.

Виктроия Нюланд е пряко замесена в украинската криза. През 2014 г. тя беше водещата американска фигура, която запали т.нар. Революция на Майдана, при която загинаха над 100 души и договори 1 млрд. заеми на за Украйна. Заедно с държавния секретар Джон Кери и министъра на отбраната Аш Картър, тя се смята за водещ поддръжник на доставката на отбранително оръжие в Украйна. Нюланд се забърка в скандал, след като в YouTube беше публикуван запис на телефонен разговор между нея и посланика на САЩ в Украйна Джефри Пайът. В него Нюланд разказва на Пайът, че след преглед на трима опозиционни кандидати за поста министър-председател на Украйна, Държавният департамент на САЩ е избрал Арсений Яценюк, който беше премиер на страната от 2014 до 2016 г.