0

Н а фона на обичайните пропагандни новини на сайта Lenta.ru са били заменени някои съобщения и известно време читателите са можели да прочетат следните текстове (както стана ясно, това е дело на журналистите от изданието Александра Мирошникова и ): 

- Елитът на Русия е станал нищожно безволев

- Владимир Путин се превърна в жалък диктатор и параноик

- Русия ще бъде принудена да плати на Украйна многомилиардни репарации

- Владимир Путин се страхува да разкрие истината за семейството си

- Руският елит е болен от шуробаджанащина и подмазвачество

- С война по-лесно се прикриват провалите в икономиката. Владимир Путин трябва да си отиде.

В статията "Руските власти забраниха на журналистите да говорят за негативни неща" се твърди, че властта "е принудила журналистите да се откажат от думи и фрази, които могат да предизвикат "социални вълнения" и да създадат негативен фон". Затова руските медии са възприели нов речник: вместо "експлозия" се използва думата "изпукване", вместо "спад на БВП" - "отрицателен растеж".

Всички статии бяха придружени от текст, в който се казваше, че "този материал не е одобрен от ръководството и президентската администрация ще нанесе удар на изданието". Повечето от статиите са премахнати до сутринта на 9 май.

Първоначално беше съобщено, че Lenta.ru е бил хакнат. По-късно отговорност за публикациите бе поета Егор Поляков, ръководител на рубриките "Икономика" и "Местообитание", и Александра Мирошникова, редактор на тези рубрики.

"Основната причина е съвестта. След масовите блокирания в страната не останаха почти никакви медии, които да могат да се гледат без VPN или с тъпо скролване в Telegram. Имаме гигантска публика, за която аз, освен всичко друго, съм положил много усилия, така че със Саша решихме, че такова представление ще бъде единственото правилно нещо, което трябва да направим", обясни Поляков пред „Медиазона“.

Двамата са били уволнени след инцидента.