0

Б ез QR код и формуляр за локализация ще можем да влезем в Гърция от 15 март. Властите в южната ни съседка обмислят промяната да важи за пристигащите от всички държави. Окончателното решение ще се вземе на 13 март. От събота в Гърция се премахва и задължителното носене на предпазна маска навън. 

Пада също и ограничението за намален брой на пътници в обществения транспорт, но в него остават задължителни маските. В търговските обекти и заведенията ще важи изискването за влизане само със сертификат за ваксиниране или отрицателен тест.  В заведенията деца на ваксинирани или преболедували родители до 5 годинки се пускат  без тест или сертификат.

„За влизане в страната независимо от граничния пункт се изисква сертификат за ваксиниране или отрицателен Covid тест", съобщи гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас.   

Хората, които ще пътуват към Гърция, трябва да имат предвид, че съгласно европейските правила сертификатът за двудозовата ваксина без бустер е с  валидност 9 месеца. На територията на страната обаче тя важи 7 месеца, а Янсен - три месеца. Бустерната доза е  безсрочна. Сертификат за преболедуване, установен с положителен резултат от PCR тест - валиден от 14 до 90 дни от дата на положителен резултат.  Отрицателен PCR тест важи до 72 часа от вземане на пробата, антигенният тест - до 48 часа от вземане на пробата.