0

В нучката на бившия чилийски президент Салвадор Алиенде - Майя Алиенде, става министър на отбраната на латиноамериканската страна.

Президентските избори Чили приковаха вниманието на целия свят, след като бяха спечелени от социалиста Габриел Борич. Той е от хърватски произход и е най-младият държавен глава на страната.

В новото правителство на Чили, което ще поеме функциите си на 11 март, ще има няколко жени министри и една от тях ще бъде внучката на легендарния Алиенде 50-годишната Майя Фернандес Алиенде, най-малката внучка на Салвадор Алиенде. След военния преврат през септември 1973 г. семейството й емигрира в Куба. През 1990 г., след като Пиночет се оттегля от властта и бива сформирано първото демократично правителство в страната, Фернандес се завръща в родината.



През 1992 г. тя се присъединява към Социалистическата партия на Чили. По-късно Мая е избрана в местната власт, а през 2013 г. става народен представител.

Изборът на Габриел Борич беше посрещнат с ентусиазъм от латиноамериканските социалисти. Бурно го аплодираха бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва и бившият държавен глава на Аржентина Кристина Киршнер, любимка на Владимир Путин и известна в Южна Америка като​​„Уго Чавес с пола“. Мексиканският ляв президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, венецуелският лидер Николас Мадуро и кубинският президент Мануел Диас-Канел, също останаха доволни от надигащата се лява вълна в Латинска Америка.