0

И ма три възможни сценария за края на войната с Русия, Украйна няма да може да се мери с агресора на принципа "месомелачка за месомелачка" - сега това се използва от врага. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников по време на конференцията на Forbes „Строим заедно“.

Сценарии за края на войната от Резников:

Една поредица от "жестове на добра воля" от руснаците, какъвто беше случаят в Северна Украйна и Змийския остров. Сценарият предвижда Украйна да достигне границите до 24 февруари, а след това вероятно ще започнат преговори за статута на окупираните райони на Донбас и Крим с помощта на международни партньори; постепенна борба и удари по най-болните места на руската армия с помощта на съвременни оръжия. "Не можем да се борим с тях на принципа "месомелачка за месомелачка. Освен това нашите партньори не биха могли да ни подкрепят при такива обстоятелства", подчерта министърът.

"Парад на суверенитетите" в Русия и разпадането на страната. „Това е най-дългият сценарий, но със сигурност ще го видим през живота си“, каза Резников.

Според ръководителя на Министерството на отбраната, за да формира гаранции за сигурност, Украйна трябва да следва принципа на създаване на нови отбранителни съюзи.

"Виждаме, че благодарение на Брекзит Обединеното кралство не е обвързано от позициите на различни членове на ЕС. Имаме фантастични отношения с балтийските страни, приветствам отношенията ни с Полша, доскоро ни казаха, че участието на Украйна в проекта Триморие е невъзможно, сега това стана реалност", каза Резников, цитиран от "Блиц".

По-рано Американският институт за изучаване на войната отбеляза, че руските войски са започнали оперативна пауза, за да възстановят боеспособността.

Според Алексей Арестович, съветник на ръководителя на президентската администрация, войната с Руската федерация може да приключи след 2,5 години, а реалните военни действия - по-рано.

Резников каза също така, че в момента числеността на армията на Украйна е над един милион души.

Министърът на отбраната уточни, че става дума за следните части: например въоръжените сили на страната включват до 700 хиляди души, числеността на националната полиция на Украйна е до сто хиляди, Националната гвардия на Украйна - до деветдесет хиляди. Службата за гранична охрана на площада има около 60 хиляди служители.

Месец по-рано украинското министерство на отбраната съобщи за мобилизацията на стотици хиляди души. По това време обаче заместникът на Резников Анна Маляр, която направи изявлението, не назова конкретна или дори приблизителна цифра.
На 24 февруари украинските власти въведоха военно положение в цялата страна. В края на май с решение на Върховната рада срокът беше удължен до края на август.