0

Б ългаринът Иван Калчев - Глиги стана готвач на чуждестранния легион в Украйна. Пред местна журналистка нашенецът хваща черпака вместо калашника и обяснява какво приготвя за бойците.

Репортажът е качен в Ютуб, а воините от Македоно-българския чуждестранен батальон „Тодор Александров“ го публикуваха на фейсбук страницата си в сряда със закачка към Калчев: „Той си готви, а ние сме на консерви! Да оставим шегата настрана! Жив и здрав да ни е и се надяваме да се срещнем на бойното поле или поне в кухнята!”.

Филии

Любопитен детайл е, че журналистката, оборудвана с бронежилетка и каска, взима интервюта от чуждите рейнджъри, докато смуче близалка, което предизвиква смях у някои. Те са от САЩ, Англия, Филипините, Япония. Има и жени. Половината крият лицата си. Споделят мотивите си да дойдат в Украйна и да защитават народа от руснаците. В средата на репортажа дамата се разсмива и отива в импровизирана кухня с пещ. Представя Глиги като човека, който храни бойците. В кадрите се вижда как той е опънал платнище или одеало, на което е подредил филии. След това детайлно ги реже на хапки. Върти черпака и бърка в огромно гърне. Репортерката започва да пита какво е това месо. След това задава и няколко въпроса какво още готви. Пита и защо Калчев е там, а той споделя убежденията си, че има опасност и за България. След една минутка репортерката го прекъсва и отива при следващия рейнджър.

Фейсбук

В профила на Калчев видеото не е качено. Последният му пост е от 23 май, в който показва шрапнели, критикува и че България не помага с оръжие. Острият му тон е насочен към президента Румен Радев. „Ние тук се пазим от стоманените шрапнели с каски и бронежилетки. И отвръщаме на огъня с оръжие от съюзниците, НЕУВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ”, пише Глиги. Никъде не се споменава, че е готвач на рейнджърите.