0

Н ебето над страните около подложената на руска инвазия Украйна буквално гъмжат от американски военни машини, показа проверка на „Телеграф“ в платформата Flightradar24 в 13-ия ден от войната.

Особено концентрирано е присъствието им в съседна Румъния, където освен самолети летят на рояци и хеликоптери. Такива има и в Полша, при това в непосредствена близост до границата с Украйна.

На картата се вижда също така, че разузнавателен самолет на ВМС на САЩ Lockheed EP-3E Orion е излетял от гръцки остров, прелетял е Гърция и България, след което е навлязъл над Румъния и е започнал да обхожда многократно границата със съседната на Украйна Молдова. Впоследствие в следобедните часове във вторник е поел обратно, отново прелитайки над Велико Търново и Пловдив.

Платформата не засича изтребители, но по информация на „Телеграф“ в самото начало на предприетата от Русия офанзива, част от машините F-18 на ВМС на САЩ, които са базирани на самолетоносачи, са осъществявали патрул, идвайки по двойки от Гърция, прелитайки над България и обръщайки в обратна посока в северната част на Румъния.

В понеделник пък над небето ни се озоваха дори ядрени бомбардировачи на САЩ B-52.