0

К анцеларията на украинския президент съобщи, че руските сили са взривили газопровод в град Харков, втория по големина град в Украйна. Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията предупреди, че експлозията, при която се образувал облак с формата на гъба, може да причини "екологична катастрофа". Препоръчително за жителите е да покрият прозорците си с мокри кърпи или плат и да пият много течности.

Руски войски влязоха в Харков след ожесточени боеве, заяви Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, предаде Ройтерс. По улиците на североизточния украински град преминават руски военно-транспортни средства, написа Герашченко в Телеграм. На видеозаписи, публикувани от Герашченко и украинската Държавна служба за специални комуникации и информационна защита, се вижда как по улица в Харков се движат няколко леки военно-транспортни средства и, отделно от това, горящ танк, отбелязва Ройтерс. Украински сили се сражават днес с руски войници по улиците на Харков, заяви областният управител Олех Синегубов.

"Леки военно-транстпортни средства на руския враг влязоха в Харков, включително и в центъра на града. Украинските въоръжени сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън", заяви Синегубов. Градът ес около 1,5 милиона жители се намира на 40 км от руската граница.

Силен взрив избухна и в петролна база край град Василков - на около 30 км от столицата Киев. Кметът Наталия Баласинович призова за спешна евакуация на населението. Според опозиционния беларуски канал "Некста" експлозията край Василков също може да доведе до екологична катастрофа.

Голям пожар гори и в нефтената база край Ровенки. Градът областта Донбас - в непосрествена близост до границата с Русия, е сред основните цели на руското настъпление.