0

Е вакуацията на мирни жители от обсадения Мариупол днес ще започне по обяд, обяви украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, която отговаря за хуманитарните коридори, предаде Ройтерс. "Днес отново ще се опитаме да евакуираме жени, деца и възрастни хора", написа Верешчук в социалните мрежи.

Според представителите на кметската власт в Мариупол, които напуснаха града още през февруари, руснаците подготвят провокация.

"При подготовката за евакуация в Мариупол има относителна тишина", съобщава съветникът на кмета на града Андрющенко. По думите му руската страна прибягва до нови провокации, като заставя гражданите да се придвижват в района с бели ленти точно на пътя на потенциалния изход на украинските бойци, които се намират на територията на завода, а снайперисти ги дебнели.

Според кметската власт така жителите на града били използвани "като примамка и жив щит", съобщава украинската агенция УНИАН.

Военните от непризнатата ДНР с руските части пък съобщиха чрез тяхната пресслужба, че, водейки се от хуманни съображения, на територията на завод "Азовстал" са организирали няколко коридора за изход на мирното население и украинските военнослужещи, които пожелаят да се предадат. По техни данни за денонощието от Мариупол в Безименное са били евакуирани 579 цивилни.

Към днешна дата обкръжените бойци не са се възползвали от предложението. По тази причина продължава обстрелът на територията на завода, а периметърът е блокиран, за да не се допусне пробив, съобщава пресслужбата на сепаратистите от ДНР.

Междувременно украинският генерален щаб съобщи, че в пристанищния град Русия продължава с въздушните си удари и с блокадата на металургичния комбинат "Азовстал", в който са се барикадирали над 2000 украински бойци. ДПА отбелязва, че предоставената от украинския генерален щаб информация не е потвърдена от независими източници, но руската страна твърди същото.

Руските военни части настъпват в Източна Украйна

Руските сили държат позиции на няколко места в Източна Украйна, заяви късно снощи на брифинг генералният щаб на украинската армия, предаде ДПА. През последните 24 часа руски войски предприеха атаки срещу град Славянск, който се намира в Донецка област, и спечелиха позиция в малкия град Лозова, който е главен железопътен пункт в Харковска област, съобщиха украинските генерали.

Освен това руските сили разширяват позициите си в района на Зелена Долина в Донецка област. Възможно е също така да са спечелили позиция и в град Степне, в Донецка област, заяви генералният щаб.

Украинската армия успя да отблъсне атаки в Луганска област в районите на град Рубижне и на село Новотошкивске, заявиха украинските генерали.

САЩ събира на среща в базата "Рамщайн" съюзници от НАТО

Пентагонът е поканил представители на 40 съюзнически страни да се съберат в Германия във вторник, за да обсъдят нуждите в областта на сигурността на Украйна в дългосрочен план, предаде Франс прес.

Министрите на отбраната и високопоставени генерали от 20 страни, членуващи в НАТО, и от други страни вече са приели отправената от американския министър на отбраната Лойд Остин покана да се съберат в американската военна база "Рамщайн" в Западна Германия, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Според Кърби на нея ще бъде обсъден въпросът за помощта, която може да бъде оказана на Украйна, за да бъде засилена нейната военна мощ. Едно от нещата, които американският министър на отбраната Лойд Остин иска по този повод, е началото на дискусии между страните със сходни възгледи относно отбранителните отношения в дългосрочен план, от които ще има нужда Украйна.

"Става дума преди всичко за модернизиране и да се направи така, че украинската армия да бъде винаги могъща и способна да функционира в бъдеще", каза Кърби.