0

Р уски военни са отвлекли почетния консул на България в Мелитопол Сергей Желев. Това заяви кметът на окупирания украински град Иван Федоров в социалните мрежи.

„Повече от 50 мои колеги бяха отвлечени в цялата страна, днес 29 са в затворите на окупаторите. Що се отнася до активисти, бизнесмени, това е непрекъсната практика на окупаторите, те отвличат всеки, който има собствено мнение, патриотични настроения. Преди няколко часа стана известно, че в Мелитопол е отвлечен почетният консул на България", написа Федоров в Телеграм.

Българският консул Сергей Желев не е отвлечен, а се намира в безопасност в дома си, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев ще напусне преговорите с Москва, ако Русия унищожи украинците в Мариупол и проведе "псевдореферендуми", за да създаде "псевдорепублики" в окупираните от нейните сили зони, предаде Ройтерс. Зеленски призова отново за среща между него и руския му колега Владимир Путин "за да се сложи край на войната".

Руските сили в Украйна са опитали да щурмуват завод за стомана в Мариупол, където се укриват войници и мирни граждани, в опит да смажат последната съпротива в града, който е от голямо символично и стратегическо значение за Москва, съобщи АП. Щурмът беше извършен в навечерието на Великден, след като Кремъл заяви, че неговите сили са завзели опустошения град, с изключение на завода "Азовстал".

Други градове и селища в Южна и Източна Украйна също бяха подложени на обстрел. Тримесечно бебе е сред шестимата загинали, след като руски сили изстреляха крилати ракети по Одеса, съобщи АП, като цитира изявление на украинските власти.