0

С рокът на военната операция в Донбас ще продължи, докато реши руският президент Владимир Путин и зависи от резултата, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Целите бяха разказани от президента - демилитаризацията и деназификацията на Украйна. Всъщност и двамата представляват заплаха за нашия щат и за народа ни", каза той.

Целта на военната операция на Русия в Украйна е да прочисти страната от нацистите. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на брифинг. „В най-добрия сценарий, Украйна ще бъде освободена от нацистките и пронацистките настроения на хора в страната“, каза още той. Песков отказа да отговори дали визира украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно НАТО излезе с изявление относно военната операция в Донбас. Алиансът смята, че действията на Русия заплашват евроатлантическата сигурност. Северноатлантическият Съвет решително осъжда военната операция на Русия срещу Украйна. Той призовава Москва незабавно да прекрати военните действия срещу Украйна и да изтегли своите войски. НАТО реши да предприеме допълнителни стъпки за по-нататъшното укрепване на сдържането и отбраната в целия Северноатлантически съюз.