0

Д есетки хора са били убити при руски ракетни удари тази сутрин в украинския град Харков, заяви съветникът от вътрешното министерство на Украйна Антон Геращенко, цитиран от Ройтерс.

Харков беше подложен на засилен обстрел с ракети, каза служителят. „Десетки загинали и стотици ранени“, заяви той във Фейсбук.

Укринформ съобщи, че руските сили са нанесли масирани удари по жилищни квартали в Харков. Според кореспондент на агенцията засега има данни за трима убити и 14 ранени.

В 12.20 ч. войските на Русия започнаха интензивно да обстрелват Чернигов. Противникът стреля в продължение на 20 минути. На улицата Белов, Рокосовски, Доценко, Пухов. "Врагът безмилостно обстрелва Чернигов. В засегнатата зона има частни и многоетажни жилищни сгради. В близост до Епицентъра избухна пожар", заявяват от Министерство на извънредните ситуации на Украйна. 

"Призоваваме местните жители на Чернигов и околните села да не излизат навън, да не се движат през горски ивици и насаждения, както и по черни пътища, около града е минирано. Стойте по-близо до убежища. Противникът не спира да се опитва да атакува нашия град, а всички служители по сигурността са готови да се защитават", подчертаха от оперативното командване "Север".

Руските войски са взривили петролна база в Ахтирка. Бомби, забранени от Женевската конвенция, бяха хвърлени върху град Ахтирка в Сумска област. Това съобщи във Фейсбук кметът на Ахтирка Павел Кузменко.

"Врагът води подлавойна. На Ахтирка отново беше хвърлена вакуумна бомба, взривен беше складът на петролен танкер, взривени бяха петролни резервоари", каза Кузменко. Той добави, че вакуумните бомби са забранени от Женевската конвенция. Информацията за използвано подобно оръжие обаче не е потвърдена от независим източник.

Руските войски доближават и Суми. 

Кметът на Охтирка Павло Кузменко каза, че недалеч от града руските окупатори са стреляли по бронетранспортьор ВАЗ 99, изхвърлили са цивилните, взели са колата и са тръгнали към Чупахивка.

Според Министерството на здравеопазването на Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна до сутринта на 28 февруари са ранени 2040 цивилни, включително 45 деца. Към 24 февруари са загинали 352 души, включително 16 деца.