0

Р уските сили нанесоха въздушен удар срещу Международния център за поддържане на мира и сигурност (IPSC)  край Яворов в Западна Украйна, близо до полската граница, съобщи днес военното управление в Лвовска област, цитирано от Франс прес и Ройтерс, предаде БТА. IPSC е огромна военна база, която включва център за обучение на войници, предимно за мироопазващи мисии. По предварителни данни Русия е изстреляла осем ракети близо до Лвов, съобщи регионалното правителство. Властите проверяват дали има пострадали. 

Междувременно руските войски се приближават към Киев и се наблюдават значителни разрушения в градовете, докато Москва продължава с бомбардировките на Украйна. По-голямата част от руските сухопътни сили се намират на около 15,5 мили (25 километра) от центъра на украинската столица. Голяма част от Макарив, село на 30 мили западно от Киев, е претърпяла значителни щети от очевидни руски въздушни удари. Снимки, публикувани в социалните мрежи показват големи щети на жилищни комплекси, училища и медицинско заведение.

Русия заплаши да стреля по оръжейни пратки за Украйна, заявявайки, че конвоите с чужди оръжия могат да се считат за "законни цели". Предупреждението, отправено от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, повишава риска от пряка конфронтация между Москва и страна от НАТО.

Предупреждението дойде, когато САЩ упълномощиха да насочат 200 милиона долара в „незабавна“ помощ и услуги за отбрана, включително военно образование и обучение, за Украйна. Американски служител каза, че помощта ще включва „противобронирани, противовъздушни системи и малки оръжия в подкрепа на защитниците на фронтовата линия на Украйна, изправени пред непредизвиканата атака на Русия.

Ремонтите на електрическата система на АЕЦ "Чернобил", повредена по време на руска атака на 9 март, продължават, тъй като централата сега зависи от външни дизелови генератори, за да поддържа реакторите си работещи, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Руските служители също пристигнаха в най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, като поискаха да поемат контрола над съоръжението, според изявление на Енергоатом, украинската държавна ядрено-енергийна компания.

Градовете Харков, Мариупол, Николаев, Днепър, Чернигов и Суми са под постоянна руска атака и руските сили разширяват настъплението си в Украйна на запад. В обсадения град Мариупол сателитните снимки показват щети и пожари в жилищни сгради и бензиностанции. Координатор за спешни случаи на „Лекари без граници“ каза пред CNN, че градът е във „фаза на бедствие“.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че няколко малки града просто вече не съществуват. Седем цивилни, включително жени и дете, бяха убити от руски войници при опит да избягат от село Перемога в Киевска област, според украинското министерство на отбраната. 

Зеленски заяви, че страната му е по-обединена от всякога, тъй като е изправена пред руското насилие, но вижда „липса на смелост от членовете на НАТО да се съберат за Украйна. Това е огромен проблем. Философски проблем на алианса“. Той каза, че Украйна е загубила приблизително 1300 войници към събота и че цялата страна е „фронтова линия“.