0

О коло 200 души се събраха на демонстрация пред президентството в София в подкрепа на Украйна.

В ръцете си те носят знамената на Украйна и България и призоваха страната ни да вземе твърда позиция в подкрепа на държавата, в която се водят военни действия.

Създава се кризисен щаб за жените и децата в Украйна.

„След като могат 78-годишни жени в Мариупол да отиват и да се обучават как да стрелят, снимките на тази госпожа от Мариупол обиколиха интернет, значи всеки един може“, сподели ораторка на митинга.

„Преди малко звъня брат ми от Киев, с когото не можах да се свържа няколко дена. Естествено, бях притеснена, треперят ми ръцете и краката. Сред нас има много украинци, които живеят тука, които вече два дена на протестите плачат със сълзи, защото техните близки са там, те са подложени на обстрел, животът им е застрашен“, каза участник в протеста, цитиран от БНР.

Участници в демонстрацията имат близки в Украйна, някои в Киев, други в други градове.

Жена със сълзи на очите разказа, че е дошла от Украйна с двете си деца, но едното останало там и сестра ѝ се грижи за него. В 16 часа пред сградата на украинското посолство отново ще има демонстрация в подкрепа на Украйна и срещу нахлуването на Руската федерация в страната, така както го определят участниците в протеста.

Протест в защита на украинския народ и срещу войната имаше и във Варна.