0

У крайна спечели пълна победа по делото срещу Русия в Международния съд на ООН. Съдът нареди на Русия незабавно да спре инвазията в Украйна. Решението е окончателно, а игнорирането му би тласнало Русия към още по-голяма изолация. Това съобщи в Туитър президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Международният съд в Хага трябваше да обяви в сряда решението си по искането на Украйна срещу Русия, след като Киев подаде жалба с искане за въвеждане на временни мерки срещу Русия за „геноцид” на рускоговорящите. Украйна поиска от съда да разпореди на Руската федерация незабавно да спре военните операции, започнали на 24 февруари, чиито претекст е „предотвратяване и наказание“ на предполагаемия геноцид в Луганска и Донецка области на Украйна. Кремъл на свой ред обяви, че няма да прати свои представители в съда в Хага, но този отказ не спря изслушванията по делото.

В същото време Зеленски беше посрещнат с аплодисменти на крака от депутатите в Съединените щати. Както по-рано в Европейския и Британския парламент, президентът на Украйна се обърна по видеоконферентна връзка към конгресмените с молба за помощ.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посочи, че представя Зеленски с огромна привилегия и чест. На украински тя каза „Слава на Украйна!”, като призова колегите си да направят същото.

„Благодаря Ви много! Горд съм да ви поздравя от Украйна, от Киев - един град, който се бомбардира всекидневно от руските войски. Но ние не се предаваме. Дори не мислим за секунда да се предадем, както много други градове в нашата красива държава, които са в най-лошото си състояние след Втората световна война”, каза Зеленски.

Той приветства Конгреса от името на „смелия украински народ”, който по думите му, в продължение на осем години, се противопоставя на руската агресия и дава синовете и дъщерите си в борбата срещу инвазията на Русия.

„В момента се решава съдбата на нашата държава. Съдбата на нашия народ - дали украинците ще бъдат свободни и ще запазят демокрацията си. Русия атакува не само нас и нашите градове. Това е груба агресия срещу нашите ценности и правото ни да живеем свободно и да изберем нашето бъдеще”, допълни Зеленски.

Той посочи, че в момента Украйна се нуждае от американските си приятели и апелира: „Помнете Пърл Харбър, когато небето почерня от самолетите, които ви атакуваха. Помнете 11 септември - един ужасен ден през 2001 г., когато злото се опита да превземе вашите градове и невинни хора бяха атакувани от въздуха. Нашата държава изпитва същото всекидневно”, подчерта украинският президент.

Според него Русия е превърнала украинското небе в „източник на смърт” за хиляди хора. „Руските войски вече са изстреляли над 1 000 ракети над Украйна. Използват дронове, за да ни убиват. Това е терор, който Европа не е изпитвала в продължение на 80 години. Искаме зона, забранена за полети, за да предотвратим руския терор над нашите градове”, апелира той. Украинският президент предложи алтернатива, ако това е „прекалено много”, като посочи от какви отбранителни системи има нужда страната му.

Пред Конгреса Зеленски перифразира израза „Имам една мечта”. „Аз мога да кажа - имаме нужда да защитим нашето небе, имаме нужда от вашето решение за подкрепа. Така че си спомнете тези думи”, посочи той и изрази благодарност за всичко, което САЩ правят за Украйна, включително за санкциите и личната ангажираност на Байдън.

Президентът призова за нов пакет от санкции, докато руската военна машина не бъде спряна. „Предлагаме всички политици от Руската федерация, които са на власт, да бъдат санкционирани. От членовете на Думата до всички чиновници”, категоричен е Зеленски. По думите му всички американски фирми трябва да напуснат руския пазар, защото той е „изпръскан с кръвта на украинците”.

Зеленски предложи да се създаде съюз на отговорните държави, които имат силата и съвестта да спрат конфликта незабавно и да предоставят необходимата помощ в рамките на 24 часа, ако са необходими оръжия, санкции, политическа и финансова подкрепа. По думите му, ако съществува такъв съюз, то тогава ще може да се спасят хиляди животи.

Според украинския президент днес не е достатъчно само да си лидер на света, а и на мира. „Силата не означава да си велик. Да си силен означава да си готов да се бориш за живота на своите граждани, за човешките права, за свободата на правото да живееш. Днес украинците защитават не само Украйна, но и Европа, и целия свят. Моята мисия е да защитавам великия украински народ. Затова се обръщам към президента Джо Байдън: Вие сте лидерът на вашата велика нация. Пожелавам ви да станете световен лидер, което означава да сте лидер на мира”, завърши изказването на Зеленски пред Конгреса на САЩ. След което той отново получи бурни аплодисменти.

Междувременно стана ясно, че Швейцария е въвела санкции срещу 200 руски компании, олигарси и бизнесмени. Техните активи на територията на страната ще бъдат замразени.