0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски призова украинците да продължат да се защитават от руската агресия. "Само солидарността и решимостта на украинците могат да запазят свободата ни и да защитят държавата. Армията, граничната охрана, Националната гвардия, полицията, разузнаването и силите за териториална отбрана изпълняват задачите си в максимална степен", заяви Зеленски.

Според президента Украйна е оставена на сама, Русия не е убедена от новите санкции, а светът продължава да я наблюдава отдалеч. Въпреки това Зеленски смята, че рано или късно Русия ще трябва да започне диалог с Украйна. "Говорим за това как да прекратим военните действия и да спрем инвазията. Колкото по-скоро започне този разговор - толкова по-малко ще загуби самата Русия", каза той.

В края на речта си Зеленски се обърна към гражданите на Русия на руски език.

Уважаеми граждани на Руската федерация! Тази нощ те започнаха да бомбардират жилищни квартали в града-герой Киев. Всичко това напомня за 1941 г. На всички граждани на Руската федерация, които излизат на протест, искам да кажа: ние ви виждаме. Това означава, че сте ни чули, че започвате да ни вярвате. Борете се за нас, борете се срещу войната.

Най-малко 137 украинци загинаха от началото на руската офанзива, заяви Зеленски късно снощи.

Всички военни, защитаващи Змийския остров, са убити. Вражески диверсионни сили са влезли в Киев. "Оставам в столицата с моите хора, семейството ми също е в Украйна." Има информация, че врагът е определил мен като цел номер 1, а семейството ми - като цел номер 2.

Оставени сме сами да защитаваме държавата. Кой е готов да се бие с нас? Честно казано, не виждам такива. Кой е готов да гарантира присъединяването на Украйна към НАТО? Честно казано, всички се страхуват! Днес попитах 27-те европейски лидери дали Украйна ще се присъедини към НАТО, попитах ги направо. Всички се страхуват. Не отговарят. И не се страхуваме от нищо. Не се страхуваме от Русия, не се страхуваме да разговаряме с нея, да говорим за всичко: за гаранции за сигурността на страната ни и за неутрален статут (нали сега не сме в НАТО), но какви гаранции ще имаме?" - Зеленски

Според официалната информация за загубите на всеки украинец се падат по четирима руснаци.

Вчера мнозина от жителите на Киев и Харков останаха да нощуват в метрото.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба осъди "ужасяващите ракетни удари", които разтърсиха столицата Киев в ранните часове на петъчната сутрин.

"Ужасяващи руски ракетни удари по Киев", написа Кулеба в Twitter. "За последен път нашата столица е преживяла нещо подобно през 1941 г., когато е била атакувана от нацистка Германия".

Два силни взрива са били чути в центъра на украинската столица Киев рано тази сутрин, съобщи журналист от АФП.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че трима души са били ранени при падането на отломки от ракети в жилищен квартал в югоизточната част на столицата. На снимка, публикувана от Кличко, се вижда как двама пожарникари стоят пред горяща сграда.

Нахлуващите руски сили навлязоха дълбоко в Украйна, като смъртоносните сражения достигнаха до покрайнините на Киев, а Западът отговори с наказателни санкции. В четвъртък руските десантчици установиха контрол над летище "Гостомел" в северозападните покрайнини на Киев, след като нахлуха в страната с хеликоптери и самолети откъм Беларус.