0

У краинският президент Володимир Зеленски отправи призив за доставка на по-тежки западни оръжия, докато се готви да се срещне с високопоставени представители на САЩ в Киев, а руските сили концентрират атаките си в източната част на страната, включително като се опитват да сложат край на съпротивата на последните украински сили в пристанищния град Мариупол, предаде Асошиейтед прес.

Зеленски обяви очакваното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин на пресконференция в събота вечерта. Засега няма коментар от Белия дом.

Украинският президент подчерта, че очаква резултати от посещението на американските представители, както по отношение на оръжията, така и на гаранциите за сигурността. "Не можете да дойдете днес при нас с празни ръце и ние не очакваме само подаръци или сладкиши, очакваме конкретни неща и конкретни оръжия", заяви Зеленски.

Съветникът на Зеленски Олексий Арестович заяви, че руските сили се опитват да щурмуват завода "Азовстал" в Мариупол, като нанасят въздушни удари и го подлагат на артилерийски обстрел, предаде Ройтерс. "Руски войски се опитват да довършат защитниците на "Азовстал" и над 1000 мирни граждани, които се крият в завода", добави Арестович във Фейсбук.

Заводът е последният бастион на украинските сили в пристанищния град, който е под контрола на руските сили.

Руската армия заяви днес, че е нанесла удар по завод за експлозиви, артилерийски складове и стотици други цели, предаде АП. Общо през нощта артилерията е поразила 423 украински цели, а бойни самолети са унищожили 26 цели, според говорител на руското министерство на отбраната.