0

П редставители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас. Руските части край Харков се оттеглят към границата. Силна подкрепа за Украйна демонстрираха страните от Г-7 и предупредиха за опасност от тежка продоволствена криза по целия свят. Боевете в Украйна продължават, а руската армия не постига особен напредък в своята офанзива. Съобщава се за жертви в Донецка, Луганска и Харковска област. На този фон, кметът на Харков обяви, че руснаците са се оттеглили от района на града в посока към руската граница, която се намира на 50 километра.

Губернаторът на Харковска област заяви, че жителите са започнали да се връщат във втория по големина град в страната. Украйна вероятно е спечелила битката за Харков, смятат и от базирания в Съединените щати Институт за изследване на войната. В поредното си видеообръщение президентът Зеленски отново разкритикува руската блокада на украинските черноморски пристанища.

„Руските официални представители открито заплашват света, че ще има глад в десетки страни. А какви ще бъдат последиците от такъв глад? Това са въпросите, чийто отговор трябва да намерят онези, които забавят санкциите срещу Русия”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

А на срещата си в Берлин външните министри на страните от Г-7 потвърдиха подкрепата си за Украйна и предупредиха за опасно задълбочаване на продоволствената криза. Русия умишлено реши да разшири военната война срещу Украйна във война за зърно, заяви германският първи дипломат.

“Не трябва да сме наивни. Това не е просто последица. Това е умишлено избран инструмент в хибридната война, която се води в момента. Русия подготвя почвата за нови кризи, за да отслаби умишлено международното единство срещу руската война”, заяви Аналена Бербок, външен министър на Германия.

Седемте най-развити икономики увериха, че ще разширят санкциите срещу Москва и призоваха Китай да не подкрепя Русия в нападението ѝ срещу Украйна.

А президентът на Финландия Саули Нинистьо е разговарял днес с Владимир Путин, като го е уведоми за предстоящото кандидатстване на страната му в НАТО. Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, е заявил руският президент, цитиран от Кремъл.

Междувременно бяха подхранени отново спекулациите, че руският президент Владимир Путин е тежко болен и медиите по света го пратиха в операционната. Диагнозата му е от рак на кръвта и вероятно ще се подложи на операция заради това, пише британското издание The Mirror, позовавайки се на разговор между близък до Кремъл руски олигарх и западен рисков капиталист. Самоличността на участниците в разговора не се разкрива заради тяхната безопасност. Съобщава се само, че олигархът живее извън Русия и е включен сред 200-те най-богати руснаци според Forbes.

Отбелязва се, че рисковият капиталист, който поискал да не бъде идентифициран от олигарха, казал, че е предал записа заради възмущението си от инвазията в Украйна.

Той твърди, че по време на 11-минутния разговор олигархът говорил за пренебрежението си към това, което Путин прави в Украйна и изразил надеждата си, че ще бъде свален.

Освен това, според него, състоянието на Путин вече е добре известно в коридорите на властта в Кремъл, а на 13 март руските разузнавателни служби дори изпратили тайна бележка до регионалните директори, в която ги инструктирали да не се доверяват на слуховете за „терминалното състояние“ на Путин.

„Много водещи военни и служители по сигурността, както и приятели на Путин смятат, че лидерът умира или е тежко болен“, преразказва изданието думите на руския олигарх.

Както знаете, слуховете за лошото здраве на Путин се носят от доста време. Но напоследък те се засилиха на фона на последните новини от Кремъл. По-специално, можете да видите как на клиповете с Путин дясната ръка на руския президент потрепва; или да обърнете внимание на много дългата маса, на която приема посетители; или върху одеялото на коленето му по време на парада на 9 май. В същото време Кремъл официално твърди, че Путин е здрав.

По-рано OBOZREVATEL обясни защо повечето твърдения за предстоящата смърт на Путин, макар и донякъде полезни, са абсолютно неверни. И също така защо украинците наистина не трябва да му пожелават смъртта.

Но разследващият журналист от екипа на Bellingcat - българинът Христо Грозев смята, че не е важен фактът какво се случва със здравето на Путин, а фактът, че слуховете сеят съмнения не само сред обикновените руснаци, но и сред военните. Според него слуховете за фаталната болест на Путин могат да повлияят на готовността на руските военни да изпълняват най-ужасните заповеди. Говорим за възможно използване на химическо или дори ядрено оръжие във войната срещу Украйна.

Грозев смята още, че сред най-близкото обкръжение на Владимир Путин има хора, които искат смъртта му. Според него олигарсите и високопоставените военни не са очаквали да понесат толкова тежки загуби заради западните санкции, които бяха въведени след пълномащабната руска инвазия в Украйна, пише OBOZREVATEL.