Р аботници, медицински сестри, снимачни сътрудници - десетки хиляди американски трудещи се, изтощени от продължителни часове на работа по време на пандемията и обезсърчени заради печалбите, трупани от техните работодатели, започнаха стачни действия тази есен, информира АФП.

Работници, медицински сестри, снимачни сътрудници - десетки хиляди американски трудещи се, изтощени от продължителни часове на работа по време на пандемията и обезсърчени заради печалбите, трупани от техните работодатели, започнаха стачни действия тази есен, информира АФП.

 

Ако не постигнат споразумение с холивудските студиа за приемане на нов колективен трудов договор, всичките 60 000 членове на синдиката на снимачните екипи в страната (IATSE) планират да спрат работа утре.

Около 31 000 служители от Кайзър пърманенте (Kaiser Permanente) в западната част на Съединените щати също заплашват скоро да спрат работа.

От четвъртък 10 000 служители на производителя на трактори Джон Диър (John Deere) вече стачкуват. От 5 октомври в стачка са 1400 работници от производителя на зърнени храни Келогс (Kellogg's), а над 2000 служители от болницата Мърси в Бъфало са спрели работа от 1 октомври.

Така в социалните мрежи се появи думата Страйктобър (Striketober - стачктомври: съчетание между стачка и октомври - бел. р.).

По време на пандемията е трябвало да се върши работата на многобройните отсъстващи, така че хората са пожертвали от времето си със семействата, за да се осигурят кутии със зърнени храни за магазините, изтъква Дан Осбърн, техник в Келогс от 18 години и лидер на браншовия синдикат. Той е възмутен, че сега от тях се иска да правят отстъпки, докато големите шефове си увеличават заплатите. По думите му протестиращите не искат увеличение на заплатите, а са против премахването на автоматичното им индексиране спрямо поскъпването на живота.

Трудно е да се установи точният брой на стачките в страната, тъй като американското правителство отчита единствено социалните протести с участието на над 1000 служители, отбелязва АФП.

Икономистите и социолозите обаче доказаха, че колкото повече напрежение има на пазара на труда (както в момента в САЩ - бел. р.), толкова повече работещите имат власт и толкова повече се увеличава вероятността да избухват стачки.