0

Е вропейският съюз стигна до решение как да внася руски газ, без да нарушава европейските санкции и да изпълнява искането на Русия да се плаща в рубли, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници.
 
На закрито заседание в петък Европейската комисия (ЕК) е информирала страните-членки на ЕС, че новите насоки ще изяснят, че компаниите могат да откриват сметки в „Газпромбанк“, като същевременно трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че с това те считат задълженията си по договора за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да разглежда действията на компаниите като нарушение на санкциите.
 
На срещата са възникнали редица разногласия по този въпрос. Докато Германия, Унгария, Франция и Италия са подкрепили предложения план, Полша все още е имала въпроси относно правната страна на новото решение, нейните представители са предложили да се проведе среща на ниво посланици на ЕС. Някои страни също са били недоволни, че новите насоки не показват ясно дали европейските компании могат да откриват сметки в рубли в „Газпромбанк“. Според Bloomberg този аспект е един от ключовите, тъй като създаването на сметка в рубли преди се е считало за нарушение на санкциите, въпреки че това не е записано на хартия.


 
По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че около 20 европейски компании вече са открили сметки в Газпромбанк, за да плащат за доставките на руски газ, а други 14 са поискали списък с документи, необходими за откриване на такива сметки.
 
На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, който от 1 април определя нов ред за заплащане на доставките на руски газ от купувачи от „неприятелски“ страни. Такива държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към „Газпромбанк“, която ще купува рубли на борси и ще ги превежда по специални сметки в рубли на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обеми и на цени, фиксирани в предишните договори. Европейската комисия обяви, че плащането за доставки на газ в рубли е нарушение на съществуващите споразумения, повечето страни на официално ниво заявиха, че няма да плащат в руска валута.