0

Р аботниците в Белгия скоро ще могат да избират четиридневна работна седмица в рамките на серия от реформи на пазара на труда, обявени във вторник.

Пакетът от реформи, договорен от многопартийното коалиционно правителство на страната, също така ще даде на работниците правото да изключват работните устройства и да игнорират съобщения, свързани с работата, след края на работното време, без да се страхуват от репресии.

"Преживяхме две трудни години. С това споразумение поставяме фар за икономика, която е по-иновативна, устойчива и цифрова. Целта е да успеем да направим хората и предприятията по-силни", заяви белгийският министър-председател Александър де Кроо на пресконференция, на която обяви пакета от реформи.

Работниците също ще получат по-силна правна защита съгласно новите правила, а служителите на пълно работно време ще могат да работят на гъвкави графици по заявка.

Въвеждането на реформите в законодателството обаче може да отнеме месеци, тъй като проектозаконът трябва да премине през няколко четения от федералните законодатели, преди да бъде приет.

Значителна част от новите трудови реформи в Белгия засягат баланса между професионалния и личния живот на служителите както в публичния, така и в частния сектор.

Проектът за пакет от реформи, одобрен от федералното правителство на страната, ще предостави на служителите възможността да поискат четиридневна работна седмица.

"Това трябва да става по искане на служителя, като работодателят трябва да посочи солидни причини за всеки отказ", заяви на пресконференция белгийският министър на труда Пиер-Ив Дерман.

Говорител на правителството потвърди, че служителите ще могат да поискат да работят четири дни в седмицата за период от шест месеца. След това те ще могат да изберат дали да продължат споразумението или да се върнат към петдневна работна седмица без негативни последици.

"Периодът от шест месеца беше избран, за да не се окаже, че служителят е в задънена улица в случай на неправилен избор", казаха те.

 

Според белгийската система служителите ще могат да съкратят сегашната петдневна седмица на четири дни (и да работят по 9 часа и половина дневно). На практика това означава запазване на 38-часовата работна седмица, като един допълнителен почивен ден компенсира по-дългите работни дни.

Работниците също така ще могат да поискат променливи работни графици. Променя се и минималният срок на предизвестие за работните смени, като фирмите вече ще трябва да предоставят графиците поне седем дни предварително.

"Това ще бъде от полза за тези, които желаят да прекарват повече време с децата си", каза Дерман в изявление, като добави, че предложенията ще бъдат особено полезни за разведени или разделени родители, които споделят попечителството над децата си.

През януари държавните служители, работещи за федералното правителство на Белгия, получиха правото да изключват телефона, което им позволява да изключват служебните устройства и да игнорират съобщенията след работно време, без да бъдат репресирани от шефовете.

Сега всички белгийски работници, включително и тези в частния сектор, ще получат същото право, заяви Дерман във вторник.