0

Т ърговците на руски петрол заобикалят антируските санкции, като крият произхода на петролните продукти за по-нататъшната им продажба в САЩ и Европа, пише „The Wall Street Journal“, позовавайки се на данни от корабни компании и други участници на пазара.

Както отбелязва изданието, въпреки санкциите, наложени от САЩ и ЕС, "търговците работят, за да скрият произхода на руския петрол, за да запазят маршрутите за доставка". Вестникът отбелязва, че обемът на износа на руски петрол след рязък спад в началото на март поради налагането на западните санкции "се повиши до 8,1 милиона барела на ден, което е близо до удвоени цифри". В същото време най-голямото увеличение на доставките на петрол от Руската федерация е регистрирано в Индия.

Според „The Wall Street Journal“ индийските компании, които купуват петрол от Руската федерация, го преработват и впоследствие го препродават, включително на САЩ, под формата на петролни продукти, които не са обект на санкции на САЩ. Медията отбелязва още, че през април определени количества петролни продукти от руски суровини са били доставени в Ню Йорк и Ню Джърси. Като цяло от началото на пролетта доставките на петролни продукти от Индия за Европа са се увеличили с една трета, в САЩ - с 43%, посочва изданието.

„The Wall Street Journal“ твърди, че за да скрият произхода на руския петрол, износителите прибягват и до презареждането му от руски танкери в открито море. Според вестника такива операции се извършват в Средиземно и Черно море, както и край бреговете на Западна Африка, след което петролът се доставя до европейските страни, Китай и Индия. Според вестника често по едно и също време на корабите, участващи в претоварването, се изключва навигационно оборудване, което "затруднява още повече проследяването" на подобни операции.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа на 8 март заповед за забрана на вноса на енергоносители от Русия и нови инвестиции в руския енергиен сектор. Министерството на финансите на САЩ разпореди да приключат сделките за внос на петрол, нефтопродукти, втечнен газ и въглища от Руската федерация до 22 април.

В понеделник държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС договориха шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва по-специално частично ембарго върху вноса на руски петрол и изключване на Сбербанк от международната междубанкова система SWIFT. Забраната за купуване на петрол ще влезе в сила шест месеца след налагането на санкциите, а за вноса на петролни продукти - осем месеца по-късно. Ембаргото ще засегне доставките на танкери и няма да засегне нефтопровода "Дружба".