0

Г ърция премахва от 7 февруари изискването за представяне на резултат от тест за коронавирус от ваксинираните пътници, предаде БТА.

Това съобщи вчера здравният министър Танос Плеврис, цитиран от в. "Катимерини".

Валидност

От понеделник влизането в страната за тези, които притежават валиден европейски сертификат, ще става без задължително тестване за коронавирус, каза Плеврис, цитиран от държавната телевизия ЕРТ-1.

Пристигащите туристи ще трябва обаче да представят валиден зелен паспорт, за да влязат в страната. От февруари 2022 г. валидността на европейските сертификати за ваксинация е девет месеца, напомня вестникът. Сайтът Кийп токинг Грийс обаче изтъкна, че зелените паспорти в Гърция изтичат седем месеца след втората доза, ако гражданинът не си е сложил и бустерна инжекция. Облекчаването на режима трябваше да се въведе от 1 февруари, но бе отложено с една седмица поради обилните снеговалежи, които забавиха ваксинационната програма. В реалния живот това означава, че хората с изтекъл зелен паспорт няма да могат да сядат във вътрешните салони на ресторантите и развлекателните заведения, да посещават театри или фитнеси.

Сезон

Гърция изпраща силно послание към потенциалните си посетители, заяви министърът на туризма Василис Кикилиас по повод премахването на задължителното тестване, предаде агенция АНА-МПА. Според него решението на здравното министерство е стъпка към засилването на туристическия поток. „Страната ни се подготвя тази година да приветства посетители за летния сезон по-рано от всякога – още от първи март“, заяви Кикилиас. Той изтъкна, че серията от въведени мерки прави по-лесно за туристите да планират пътуването си за Гърция.

Конкуренция

И други европейски страни с развит туристически бранш облекчиха или в скоро време ще облекчат допускането на посетители. От 1 февруари пътуващите от ЕС за Италия могат да влизат на нейна територия само със зелен паспорт или с удостоверение за отрицателен тест, не по-стар от 48 или 24 часа, в зависимост от това дали е писиар или антигенен, изтъкна БТА. От тях ще се изисква и да попълнят формуляр, в който да посочат адрес, на който ще отседнат. Досега се изискваше задължително всеки да представя резултат от направен тест, без оглед на това дали е ваксиниран или не. Ако обаче даденият пътник не е в състояние да покаже нито един от тези документи, ще трябва да прекара петдневна карантина.

А Португалия ще отмени изискването пристигащите от чужбина със самолет да представят отрицателен тест за COVID-19, като ще е достатъчно те да представят само валиден цифров европейски сертификат или доказателство за извършена ваксинация, предаде Ройтерс. Решението на правителството е в унисон с правилата на ЕС. Не бе съобщено от кога влиза в сила то, но срокът на сега действащите правила изтича на 9 февруари.