0

З а служителите на Европейския съюз (ЕС) е важно да демонстрират солидарност срещу Русия на всяка цена, подкрепата на ЕС за София, която изгони 70 дипломати от Руската федерация, прави целия съюз отговорен за последствията, включително от гледна точка на отговора на Москва . Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според Захарова страните от ЕС отдавна смятат Русия за виновна за всичко. „Отказът на членовете на ЕС от рационалност е лесно обясним – Европейският съюз не защитава интересите на своите страни членки, включително България, а на тези, които са заинтересовани от необратимото разрушаване на отношенията на ЕС с Русия“, се казва в отговора на дипломата на сайта на руското външно министерство.

Дипломатът нарече цинични позоваванията в изявлението на Европейската служба за външна дейност на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. като правно основание за неприятелски действия на българските власти. „Нека припомним, че тази конвенция е насочена към установяване на приятелски отношения между държавите, а не към тяхното унищожаване за една нощ под измислен предлог“, отбеляза представителят на МВнР.

Захарова добави, че 70 дипломати и служители на руското посолство в България са били експулсирани без никаква причина или опит да се оправдаят тези действия. Москва трябва да помисли за реципрочността, която е в основата на дипломатическите отношения „Политизираното решение на София за необоснованото съкращаване на дипломатическия ни персонал в България, разбира се, няма да остане без реакция на двустранна основа“, заключи Захарова.

По-рано в понеделник постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов предупреди , че Русия ще отговори на решението на България да експулсира 70 дипломати от страната. Той посочи, че София е имала време да обмисли решението.

На 28 юни България обяви, че експулсира от страната 70 дипломати и технически служители на руското посолство, за които се твърди, че работят за специалните служби и използват дипломатическа дейност като прикритие.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че в момента руското посолство в България не може да работи нормално и подчерта, че руската страна ще отговори със същото на българските колеги.