0

О т малката Лилибет до кралицата на Великобритания. Едва ли има човек, който не знае името – Елизабет II, лицето на монархията през последните 70 години. Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. Ранната смърт на крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. качва на трона първородната му дъщеря – Елизабет, едва, когато е на 25. Новината, че баща й е починал в съня си, я заварва в Кения и така тя се прибира като кралица във Великобритания.

Сядането й на трона е било напълно случайно – тя дори не е била престолонаследник. Това обаче се променя, когато нейният чичо Едуард VIII се отказва от царуването и крал става баща й.

Монархията вече няма да е същата, а един от виновниците за това е нейният съпруг – Филип, който изиграва важна роля за управлението на младата кралица. За първи път в историята на 2 юни 1953 г. коронацията на монарх се излъчва по телевизията и събира 30 милиона зрители по цял свят.

Кралицата е работила с премиери, останали завинаги в световната история. Сред тях Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър и Тони Блеър.

Семейните скандали съпътстват цялото управление на Елизабет II. Първият грандиозен раздор, разтърсил Бъкингамския дворец, както и целия свят, е раздялата на принц Чарлз и Даяна. В началото на 90-те години бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Разделят се на 9 декември 1992. Oсновната причина за раздора е нестихващата любов на Чарлз към Камила Паркър, за която след смъртта на Даяна се жени. Какви точно са отношенията на кралицата със снаха й десетилетия наред будят интерес, но истината винаги ще си остане зад кралските стени.

От няколко години сексскандал тресе кралството, а в неговия център е другият син на Елизабет – принц Андрю. След като стана ясно, че остава обвиняем по делото за сексуално насилие, в което е замесен и Джефри Епстийн, монархията взима радикални действия. В началото на годината Елизабет II лиши сина си от военните му титли, кралските звания и всички патронажи. Тя даде съгласието си към Андрю да не се обръщат с „Ваше Височество“.

Друг удар към кралското семейство дойде от внука на Елизабет – принц Хари. Той и съпругата му Меган Маркъл се отказаха от публичната си роля на благородници. Но това не беше единственият удар от младото семейство. В интервю пред легендарната водеща Опра Уинфри Хари и Меган направиха шокиращи разкрития. Най-гръмкото бе, че членове на кралската фамилия са се тревожили за цвета на кожата на сина им Арчи, докато още Меган е била бременна. По думите на съпругата на Хари Бъкимгамският дворец е отказал да предостави закрила на детето й. Последна светкавичен отговор от двореца, който гласеше: „Цялото семейство е натъжено да научи пълната степен на това колко предизвикателни са били последните няколко години за Хари и Меган. Повдигнатите проблеми, особено този за расата, са обезпокоителни. Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на семейството".

Най-големият удар за кралицата обаче е загубата на нейния любим Филип на 9 април 2021 г.

Той бе най-голямата опора и сила за монарха през 73-годишния им брак. Той не успя да дочака своята 100-годишнина и си отиде от този свят след 28-дневен престой в болница и сърдечна операция. "Той е моята най-голяма сила през всичките тези години. Аз, цялото ни семейство, тази страна, както и много други държави сме му големи длъжници и никога няма да успеем да му се издължим“, споделя за него самата Елизабет по време на златната им сватба през 1997 г.

През изминалата седмица все по-силно се засили слухът, че идва залезът на една епоха. Причината е, че кралицата не присъства на откриването на британския парламент. Вместо нея реч произнесе Чарлз, а столът на майка му остана празен. За него това беше първата реч пред парламента и това означава само едно: до възкачването му на трона остава само една крачка. Според официалното изявление на двореца кралицата не е могла да излезе пред поданиците си „поради проблеми с мобилността“. Просто казано, Нейно Величество не може да стане от леглото и да се движи без инвалидна количка. По време на цялото си управление Елизабет II е пропуснала откриването на парламента само два пъти - през 1959 и 1963 г., и двата пъти поради бременност.

Сега цяла Великобритания се готви да отпразнува платинения юбилей от управлението на кралицата през юни. Дали това ще сложи краят на царуването й, ще разберем съвсем скоро.

Англичаните предпочитат принц Уилям за бъдещ крал

Мнозинството жители на Великобритания биха предпочели следващия крал да стане внукът на кралица Елизабет Втора принц Уилям, а не неговият баща, престолонаследникът принц Чарлз, сочи последно изследване на агенция "Делтапол". Повечето от анкетираните искат принц Уилям да седне на трона – 41% гласуват за него. Баща му, който е първи по линията за наследяване, е получил само 22% от гласовете. Уилям е женен за Кейт Мидълтън, като сключват брак на 29 април 2011 г. в Уестминстърското абатство. На 22 юли 2013 се ражда неговият първороден син Джордж Александър Луи, който става третият (след дядо си и баща си) наследник на трона. На 2 май 2015 му се ражда дъщеря – принцеса Шарлот Елизабет Даяна, която става четвърти наследник на трона. През 2018 г. проплаква принц Луи Кеймбриджки.