0

З аложническа криза се разиграва в Украйна. Руският президент Владимир Путин обвини войниците на Зеленски, че не позволяват на индийски студенти да напуснат страната.

Путин заяви на индийския премиер Нарендра Моди, че „украинските сили за сигурност използват като жив щит индийските студенти и по всякакъв начин им пречат да напуснат Харков, който е окупиран от руската армия“. Путин каза на Моди, че войските му са направили хуманитарен коридор за индийците, но Киев възпрепятства действията им.

От външното министерство на Украйна признаха за кризата с чуждите студенти, като обявиха, че индийски, пакистански и китайски студенти не могат да напуснат поради „безразборна стрелба и варварски ракетни удари от Русия“. От Киев казват, че „студентите са заложници на руската агресия“.

Кризата се разиграва само часове, след като Общото събрание на ООН прие резолюция, в която призовава Русия да спре нападението си срещу Украйна.  Една от държавите, които се въздържаха беше Индия. По време на предишното заседание на ООН представителят на Украйна в организацията директно е обърна към Индия и заяви:“За сигурността на вашите сънародници в Украйна е важно да гласувате против тази война“.