0

М осква ще нанесе смъртоносен удар по центровете за вземане на решения, ако Киев използва оръжия, получени от САЩ, срещу руски територии. Това каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в интервю за „Ал Джазира“.

„Ако тези оръжия бъдат използвани срещу руски територии, въоръжените сили на страната ни няма да имат друг избор, освен да действат, и да унищожат центровете за вземане на решения“, каза той.

Зам.-шефът на Съвета за сигурност подчерта: „Всички разбират за какви центрове става дума – това е и Министерството на отбраната, и Генералния щаб, и всичко друго. Но трябва да разберете, че центровете за вземане на окончателни решения в този случай, за съжаление, дори не се намират на територията на Киев. Следователно това със сигурност е заплаха, която ще трябва да бъде взета предвид".

Според него Москва е обърнала внимание на промяната в позицията на Вашингтон относно доставките на оръжие за Украйна. „Първоначално президентът Джо Байдън каза, че няма да доставят ракетни системи за многократно изстрелване, особено такива с далечен обсег . И след това тази позиция беше коригирана и беше обявено, че във всеки случай някои типове, като HIMARS , ще бъдат доставени“, каза Медведев. И въпреки че според него тези ракетни системи „нямат толкова голям обсег, те все пак представлява очевидна заплаха за Русия“.