0

Д нес започва щурмът на последното пространство в Мариупол - „Азовстал“, където украинските войски все още се съпротивляват на руската армия и подразделенията на ДНР, съобщи представител на донбаските сепаратисти.

Руското министерство на отбраната предложи в 13:00 ч. да се установи връзка между руската и украинската страна "за взаимен обмен на информация". Освен това в 13:30 ч. трябва да бъде обявен "режим на тишина".

От 14:00 до 16:00 ч. всички, които нямат оръжие или боеприпаси, трябва да напуснат „Азовстал“. Предлага се също така всички цивилни граждани да напуснат Азовстал между 14:00 и 16:00 ч. по определен коридор.

"Още един път призоваваме официалните власти в Киев да проявят благоразумение и да дадат съответните указания на своите бойци за прекратяване на безсмислената съпротива. В същото време разбирам ясно, че подобни заповеди няма да бъдат дадени, затова призоваваме самите войници самостоятелно да вземат решение и да сложат оръжие", добави началникът на Националния център за управление на отбраната на руските въоръжени сили.

Той каза още, че това официално предложение на Министерство на отбраната е изпратено до ООН, ОССЕ, Червения кръст и други международни организации.

По-рано, на 17 април, руското министерство на отбраната вече предложи на защитниците на "Азовстал" да се предадат, но украинската страна отказа.

Тогава украинската страна заяви, че освен военни на Азовстал има и много цивилни, и поиска да бъде отворен хуманитарен коридор за тях.

През последното денонощие руските въоръжени сили са подложили на обстрел 17 населени места в източната украинска Донецка област. Има загинали и ранени, сред които и дете, съобщи украинската агенция УНИАН.

Полицията е документирала 21 обстрела в региона за изминалите 24 часа. През последното денонощие окупаторите удариха по Мариупол, Авдеевка, Угледар, Лиман, Краматорск, Маринка, Красногоровка, Великая Новоселка, Новгородское, Ню Йорк, Луганское, Шандриголово, Николское Святогорской громади, Торское, Заречное, Раздолное, Берестово, пише в изявлението.

Съобщава се за разрушени граждански обекти – жилищни сгради, църква, учебно заведение, комунална инфраструктура и административни сгради.

Правоохранителните органи са образували наказателни производства по членове от украинския Наказателен кодекс за нарушаване на законите по време на война и за посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна.

Снощи стана известно, че е започнала нова фаза на войната. Почти по цялата фронтова линия в Донецка, Луганска и Харковска област окупаторите се опитаха да пробият нашата отбрана, отбелязва УНИАН.