0

Д нешният суборбитален полет с апарата "Ню Шепард" се отлага за 31 март заради лошо време, съобщи компанията "Блу ориджин" в своя сайт. От компанията подчертават, че имат разрешение за полета, но заради метеорологичната прогноза за силен вятър той ще се проведе 2 дни по-късно, а астронавтите ще продължат тренировките си. Площадката за изстрелване на компанията е край Ван Хорн, Тексас. Припомянме, че полетът бе насрочен за днес в 16:30 ч. бълг. Време) с шестима астронавти-любители, а предишният полет на "Ню Шепард" се проведе на 11 декември миналата година, предаде БТА.

За разлика от първите три търговски полета на "Блу ориджин", в които имаше знаменитости като актьора от "Стар Трек" Уилям Шатнър, телевизионния водещ Майкъл Строун и дори самият Безос, никой от новата група не е известна личност. Първоначално на безплатна обиколка из пространството бе поканен комикът Пит Дейвидсън – новото гадже на риалити звездата Ким Кардашиян, но в крайна сметка отпадна от „гост листа“, след първоначалното отлагане на полета. Малко по-късно компанията обяви, че 28-годишният Дейвидсън е заменен с дизайнера на "Блу ориджин" Гари Лай, проектирал системата за изстрелване на "Ню Шепард".

Останалите петима предварително обявени клиенти са инвеститорът Марти Алън, ветеранът в сферата на недвижимите имоти Марк Хейгъл и съпругата му Шарън Хейгъл, предприемачът и професор Джим Кичън, а също и Джордж Нийлд - основател и президент на компанията "Комършъл спейс текнолъджис". Очаква се целият полет - от излитането до кацането, да продължи малко повече от 10 минути. Екипажът ще преживее няколко минути в безтегловност на височина около 106 км преди капсулата отново да се спусне на Земята в пустинята.