0

В еликобритания премахва ваксинационните паспорти, задължителните маски на обществени места и препоръката за работа от вкъщи, съобщи премиерът Борис Джонсън, говорейки в Камарата на общините на британския парламент, съобщи БГНЕС. Много е вероятно и в страната да не бъде продължен режимът на самоизолация заради COVID-19 след 25 март, заяви Джонсън.

"От следващата седмица въведените по-рано мерки ще престанат да се прилагат", заяви британският правителствен ръководител, като добави, че властите премахват задължителното изискване за показване на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на определени обществени събития и нощни клубове, както и препоръката към работодателите да изпращат служителите си в работа от разстояние. „Освен това правителството вече няма да изисква задължително носене на маски в затворени помещения и в обществения транспорт“, отбеляза Джонсън. 

Още в началото на месеца британския здравен министър Саджид Джавид заяви, че въпреки нарастващия брой случаи на коронавирус, в Англия няма да бъдат налагани нови ограничения, освен като последна мярка. Здравният министър добави, че британците трябва да се научат да живеят с коронавируса.

Великобритания е една от най-тежко засегнатите от Ковид-19 страни, с близо 149 000 жертви на пандемията. Страната регистрира всеки ден рекордни равнища на нови случаи, като вчера беше съобщено за над 163 000 случая. Нараства и броят на постъпилите в болница, макар че властите подчертават, че вариантът Омикрон изглежда води по-често до по-леки форми на заболяване от варианта Делта.

Страната е в много по-силна позиция благодарение на кампанията за поставяне на бустерни дози, поради което правителството решава да не налага повече мерки.