0

К итайските власти въведоха локдаун за 1,7 милиона жители в провинция Анхуей, където в понеделник са били регистрирани около 300 нови случаи на заразяване с коронавирус, на фона на завръщането на епидемията в някои региони, предаде Франс прес.

Китай въведе много строги мерки за борбата с вируса, които включват масови кампании за тестване, задължително карантиниране и локдаун.

Епидемията се завръща в Анхуей тъкмо в момент, в който китайската икономика започва бавно да се възстановява локдауна в Шанхай, който продължи няколко месеца и който бе отменен в началото на този месец.

Два от кантоните в провинцията, Съсян и Линби, обявиха локдауни, които ще засегнат над 1,7 милиона души. Те няма да имат право да напускат домовете си, освен за да бъдат тествани. Китайската централна телевизия разпространи кадри от този уикенд, на които се виждат празните улици на Съсян и опашка от хора, които се редят, за да си направят Пи Си Ар тест.

Китайските власти се стремят максимално да ограничат разпространението на вируса, за да предпазят националната здравна система, която е с ограничени възможности. Тази стратегия обаче има тежки отражения върху китайската икономика, отбелязва Франс прес.