0

П резидентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна губи ежедневно на фронта срещу Русия до 100 войници, след като получи за разглеждане петиция за отмяна на забраната мъжете от 18 до 60 годишна възраст да напускат страната, съобщава "Украинска правда".

На брифинг в неделя, след срещата си с полския държавен глава Анджей Дуда, Зеленски каза, че не разбира към кого е адресирана тази инициатива. Петицията е събрала над 25 000 подписа и по тази причина той е длъжен да я разгледа. „Не разбирам напълно за кого е тази петиция – тази петиция е за мен или може би за родителите на онези войници, които дадоха живота си за Украйна? Когато днес от 50 до 100 души умират в източната част на нашата страна“, каза президентът.

Зеленски каза, че „тази петиция не е изцяло за мен“, но „независимо дали ми харесва или не, тя ще бъде разгледана в рамките на определеното от закона време“.

Авторът н инициативата призовава да се премахне забраната за мъжете от 18 до 60 години да напускат страната и за преразглеждане на процедурата за набор по време на мобилизация, като се въведе приоритетът на набора на доброволци. В Украйна вече започна четвърта вълна на мобилизация.