0

У краинският президент Володимир Зеленски потвърди, че военните, които се намират на територията на „Азовстал“ са започнали да се предават на руската армия.

По думите му „имаме надежда, че ще успеем да спасим живота на нашите момчета. Сред тях има тежко ранени, те се нуждаят от помощ". Зеленски твърди също така, че на по-късен етап Киев ще върне военнопленниците на територията, контролирана от украинските власти. „За да върнем момчетата у дома, работата продължава, а тази работа изисква деликатност и време“, добави той. Част от излизащите от завода са бойци на националистическия батальон „Азов“, който не крие своята неонацистка идеология. В Русия батальонът е обявен за терористична организация и е почти невъзможно бойците му да бъдат разменени като военнопленници.

В понеделник е постигнато споразумение с представители на украински военни, блокирани на територията на „Азовстал“, за извеждането на ранените украински военни. Заедно с тях обаче започнаха да излизат и останалите войници, като от предприятието са излезли около 300 души.