0

У крайна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси пристанищния град на Азовско море Мариупол, който руските сили са на път да превземат, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Ако получим самолети и достатъчно тежки бронирани автомобили, необходимата артилерия, ще успеем да го направим", каза Зеленски във видеообръщение късно вчера. "Сигурен съм, че ще получим почти всичко, от което имаме нужда. Губи се обаче не само време. Губи се животът на украинци. Хора, които вече не може да бъдат върнати", предупреди той.

Войските на ДНР и Русия от седмици водят ожесточени боеве с украинските сили за Мариупол - стратегически важно пристанище на Азовско море. В понеделник ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че градът е превзет. Пристанището е изцяло под руски контрол, медиите разпространиха няколко клипа, на които се вижда, че украинските войници масово се предават. Няколко от украинските командири, които се намират в града пък обвиниха Зеленски и администрацията му, че ги е зарязала и не отговаря на обажданията им и призивите им за помощ.