0

У краинският президент Володимир Зеленски призна, че руската армия е нанесла жесток удар срещу армията му, като е унищожила военен обект в село Десна, област Чернигов.

Става дума за учебен център, свързан с т. нар. териториална отбрана. В центъра тренировки са провеждали не само украинци, но и чуждестранни доброволци. В резултат на удара е напълно изгоряла четириетажна сграда.

По време на традиционните си включвания в социалните мрежи, Зеленски заяви: "Страшен удар беше нанесен по Десна. Все още продължаваме да броим жертвите“. Управляващите в Украйна обаче не могат да се разберат за броя на убитите. Губернаторът на Черниговска област беше лаконичен: „Има загинали и много ранени“. Спасителните служби пък съобщиха за 8 жертви, докато украинският отдел за извънредни ситуации обяви, че 20 души са убити. Руското министерство на отбраната пък твърди, че при удара в Десна са загинали между 250 и 300 души.

Зеленски коментира още, че „въоръжените сили на Украйна продължават напредването си за освобождение на Харковска област“. Областният управител на Харков обаче се оплака, че „след няколко дни на относително спокойствие руските нашественици отново подновиха съкрушителния обстрел на Харков и населени места в региона“. Руснаците също така са успели да отблъснат украинската армия от граничния град Тернова, който се намира в областта.

Володимир Зеленски описа и ситуацията в Донбас. "Руските сили са унищожили напълно източния регион на Донбас. Там окупаторите се опитват да упражнят още по-голям натиск. Там е ад. И не е преувеличение - брутална и абсолютно безсмислена бомбардировка на Северодонецк. Само за един ден има 12 убити и десетки ранени. Бомбардировки и обстрели има и в други градове. Всичко това не е само бой по време на войната. Руски удари по Черниговска област, особено ужасното нападение над Десна. Там продължава извозването на отломките, има много загинали. Постоянни са ударите по Одеска област, по градовете в централна Украйна, Донбас е напълно разрушен. Всичко това няма и не може да има военно обяснение за Русия”, каза украинският президент.