0

З еленски призова за незабавни и смислени преговори с Москва. Украйна е загубила достъп до Азовско море, руснаците настъпват все по-надълбоко в Мариупол

Украинският президент Володимир Зеленски призова за незабавни и смислени преговори за мир и сигурност с Москва. Президентът каза, че това е единственият шанс на Русия да ограничи щетите от своите "грешки" след нейното нахлуване.

„Време е да се срещнем, време е да поговорим, време е да възстановим териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че ще й трябват няколко поколения, за да се възстанови“, допълва Зеленски.

Призивът на Зеленски идва на фона на новината, че армията му напълно е изгубила достъпа до Азовско море, след като руските части са превзели пристанището в Мариупол. "Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море", се казва в съобщение на украинското военно министерство. В петък Русия съобщи, че силите й "затягат примката" около Мариупол, където според оценките 80 процента от жилищата са засегнати, а около 1000 души е възможно да са все още затрупани в импровизирано бомбоубежище под разрушения от обстрела театър.

Мариупол заема стратегическо място на брега на Азовско море и е цел на руската инвазия още от началото й на 24 февруари. Градът се намира на пътя между анексирания от Русия Кримски полуостров на запад и Донецка област на изток. Още на 1 март Русия обяви, че е отрязала достъпа на украинските въоръжени сили до Азовско море.