0

"Не можем да се откажем от нашата територия, но трябва да намерим някакъв диалог с Русия. Ако те са способни на това, значи сме готови. Ако има възможност да говорим, тогава ще говорим, но не на базата на руския ултиматум. Това е въпрос на отношение към нас", заяви президентът Владимир Зеленски пред Си Ен Ен.

В същото време Зеленски отбеляза, че "колкото по-скоро започне диалогът, толкова по-малко хора ще загинат", но той не изключи и друг вариант: "Може да се сражаваме с Руската федерация в продължение на 10 години", добави той.

"Шансовете за успешни преговори с Русия намаляват, украинското общество не желае да продължи диалога", заяви още Зеленски. "Помислете за Буча, Волноваха, Бородянка, Мариупол. Идва момент, когато никой не иска да говори. Нашето общество не иска да продължим преговорите", каза той.

В същото време председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред в. „Билд“, че западните санкции все повече подкопават руската икономика и дефолтът е само въпрос на време. „С всяка седмица санкциите разяждат все по-дълбоко руската икономика: износът на стоки за Русия се срина със 70%“, каза фон дер Лайен. Тя твърди, че „стотици големи компании и хиляди експерти напуснаха страната, а БВП в Русия, според текущите прогнози, ще намалее с 11%“. Според нея „държавният фалит на Русия е само въпрос на време“.

Европейският съюз подготвя нов, шести пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Той ще бъде насочен срещу банковия и петролен сектор на Русия, казва още Урсула фон дер Лайен. "Насочили сме се в дълбочина на банковия сектор, особено към "Сбербанк", която държи 37% дял в него (досега тя бе подминавана от санкции на ЕС, тъй като през нея и "Газпромбанк" преминават основните плащания за руски доставки на нефт и газ). Обсъждат се, разбира се, и петролни въпроси.

След изказването на Фон дер Лайен в социалните мрежи се появи посветен на това пост от бившия президент и настоящ зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. В публикацията той нарече ръководителя на ЕК "европейската леля Урсула" и не отрече фалита на Русия, но заяви, че той може да се превърне във фалит за Европа – „както морално, така вероятно и материално"

Той също така заплаши Европа с мигрантска вълна и повишаване на цените:

"Очаквайте мощна благодарност от обикновените европейци за хиперинфлацията, за която вече не могат да бъдат обвинявани злите руснаци, за липсата на основни хранителни продукти в магазините и за притока на бежанци, които ще предизвикат вълна от престъпност, по-лоша от албанската."