0

Р усия обмисля да скъса дипломатическите си отношения с България. Това заяви пред БНТ посланикът на федерацията у нас Елеонора Митрофанова.

Причината за това е изгонването на 70 руски дипломати от страната ни.

Москва определя действията на българското правителство като безпрецедентни.

Припомняме, че в началото на седмицата премиерът Кирил Петков заяви, че 70 представители на дипломатическите мисии на федерацията у нас трябва да напуснат страната ни, тъй като били уличени в „несвойствени дейности“.

По-рано в четвъртък стана ясно, че посланик Митрофанова е изпрартила нота до външното ни министерство, в която предупреждава, че ако до петък на обяд решението за изгонване на руските дипломати не бъде преосмислено, ще постави въпроса за закриване на мисията в София.

В късния следобед премиерът Кирил Петков излезе с изявление по повод нотата. 

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", коментира той.

"Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота", добавя министър-председателят. 

"Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", казва още Петков. 

По-късно от МВнР потвърдиха, че са получили нотата от Митрофанова. 

"Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия", написаха от там.