0

Ж елезопътната гара Краматорск е била подложена на ракетна атака, съобщи Олександър Камишин, ръководител на "Укрзализница", която управлява украинските железници. Според него по гарата са били изстреляни две ракети.
При удара по жп гарата са загинали 39 души, включително четири деца, съобщи Службата за сигурност на Украйна. По предварителни данни най-малко 100 души са били ранени, пише Олександър Камишин.
Болниците в Краматорск не могат да се справят с броя на ранените, заяви кметът на Краматорск Александър Гончаренко. "Много хора са тежко ранени, без ръце и крака. Оперират ги по 30-40 хирурзи наведнъж", отбеляза кметът.

По данни на украинската полиция ракетата е уцелила временна чакалня на гарата. Отломките й са открити на 40 метра от мястото на удара, което показва, че мощността му е била голяма, каза Гончаренко. Според него по време на удара на гарата е имало общо около четири хиляди души, които са чакали да се евакуират (украинските власти призоваха за евакуация от Донецка област преди два дни).

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, и Павло Кириленко, ръководител на Донецката областна администрация, заявиха, че станцията е била поразена от руска ракетна система "Искандер".
Въпреки това украинският президент Володимир Зеленски, който по-късно коментира удара по гарата, заяви, че по нея са били изстреляни ракети "Точка-У". Зеленски публикува видеоклип, на който се вижда фрагмент от една от ракетите. Върху ракетата се вижда надписът "За деца".

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) също така съобщи, че железопътната гара Краматорск е била поразена от ракета "Точка-У". Според ДНР обаче именно украинските войски са ударили гарата. От руското министерство на отбраната заявиха, че "на 8 април в град Краматорск не е имало никакви огневи задачи от страна на руските въоръжени сили и не е имало планове за това.

"Точка-У" е оперативно-тактическа ракетна система съветско производство. Още през 2017 г. руското министерство на отбраната обяви плановете си да извади от въоръжение "Точка-У" в рамките на три години и да ги замени с "Искандери", а старите ракети да бъдат прибрани на склад.

Ракетните системи "Точка-У" все още са на въоръжение в Украйна. Властите на ДНР съобщиха, че такава ракета е ударила Донецк на 14 март и е убила 20 души в града.

Украинските власти и медии съобщават, че руските сили също са използвали ракети "Точка-У" по време на войната, като обясняват това с предполагаемата липса на ракети "Искандер". Екипът за разследване на конфликти (CIT) също писа за това. Руското министерство на отбраната съобщи през февруари за живи пускове на ракетната система "Точка-У" по време на съвместните руско-беларуски учения.

В условията на война е невъзможно да се провери информацията, разпространявана от официалните представители на страните в конфликта.