0

Р уският президент Владимир Путин подписа указ, с който дава възможност за опростено придобиване на руско гражданство за жителите на цялата територия на Украйна.

„Гражданите на Украйна, Донецката народна република (ДНР) или Луганската народна република (ЛНР) и лицата без гражданство, постоянно пребиваващи на територията на Донецката народна република, Луганската народна република или Украйна, включително тези, които преди това са имали руско гражданство и издадени от граждани на Руската федерация по установения ред, имат право да кандидатстват за приемане в гражданство на Руската федерация по опростен начин“, се казва в документа.

В предишната версия на указа опростената процедура важеше само са самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, както и за Херсонска и Запорожка областа в Украйна. Според документа чужденците имат право да кандидатстват за руско гражданство без да отговарят на условия като петгодишен период на пребиваване в Русия, работно място и проверка на знанията на руския език .

Указът на Путин очаквано беше посрещнат негативно от управляващите в Киев. Външният министър Дмитро Кулевба заяви, че „това решение е поредното посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна, несъвместимо с нормите и принципите на международното право“. Кулеба призова Западът да въвее нови санкции срещу Русия и да осигурят нови оръжейни доставки.